Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι είναι το Shock Leader και ποία η χρήση του ;

 

Τι είναι λοιπόν το περιβόητο shock leader;

 

Λακωνικά και απλά να πούμε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι χοντρής διαμέτρου μισίνας το οποίο τοποθετείται μπροστά από την κύρια μας μισίνα.

Σκοπός του shock leader είναι να απορροφά την πίεση που δημιουργείτε από στην μισίνα από το βαρίδι και την κίνηση κατά την ρίψη έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να κοπεί η μισίνα μας.

Όπως αναφέρεται και στην Αγγλική διάλεκτο ‘shock’ αιφνίδια διαταραχή ΄leader’ οδηγός.

Άρα βασικά είναι το κομμάτι της μισίνας που οδηγεί την κύρια μας μισίνα και απορροφά την αιφνίδια διαταραχή που σχηματίζεται από το πέταγμα (casting) της αρματωσιάς ή βαριδίου.

Επιπρόσθετα το shock leader μας προσφέρει περισσότερη αντοχή στην μάχη με το ψάρι και περισσότερη ανθεκτικότητα στα γδαρσίματα της μισίνας μας στο νερό.

Τι διαμέτρου shock leader χρησιμοποιούμε ; Σε διεθνείς αγώνες συνήθως τα υλικά είναι σταθερά βάση κανονισμών.

Δηλαδή ως συνήθως τοποθετούν κεντρική μισίνα δοκιμασμένη στις 12 λίβρες (5.5 κιλά) βαρίδι 150 γρ και shock leader ανάλογο 10 λίβρες ανά ουγγιά.

Το βαρίδι των 150 γρ είναι 5 ουγγιές που σημαίνει το shock leader είναι δοκιμασμένη μισίνα στις 50 λίβρες(22,5 κιλά).

Πόσο μήκος πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για shock leader;

Ο γενικός κανόνας λέει ότι πρέπει το shock leader να είναι μάκρους δύο φορές το ύψος του καλαμιού και επιπρόσθετα να είναι τυλιγμένο 6 φορές στο καρούλι της μηχανής μας.

Για να είναι αποτελεσματικό και να απορροφάτε ο κραδασμός και η πίεση πρέπει ο κόμπος να είναι τουλάχιστο 6 φορές τυλιγμένος στην μηχανή.

Η πίεση που ασκείτε κατά την ρίψη είναι αρκετά μεγαλύτερη από την πίεση που ασκείτε όταν πιαστεί ένα ψάρι στα αγκίστρια μας.

Αν η μισίνα που χρησιμοποιούμε δεν είναι αρκετά μακριά τότε έχουμε leader ο οποίος θα μας προστατέψει από τα γδαρσίματα και με την μάχη με το ψάρι αλλά δεν απορροφά την αιφνίδια διαταραχή της ρίψης.

Ο κόμπος του shock leader

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο θέμα shock leader είναι και ο κόμπος που χρησιμοποιούμε για να δέσουμε της δύο μισίνες μαζί.

Από την μία το shock leader είναι μεγαλύτερης διαμέτρου από την κύρια μισίνα και από την άλλη θέλουμε ο κόμπος να είναι όσο το δυνατό πιο μικρός σε όγκο για να μην εμποδίζει το τύλιγμα και το ξετύλιγμα της μισίνας από την μπομπίνα (καρούλι) μας.

Υπάρχουν αρκετοί κόμποι που χρησιμεύουν για αυτόν το σκοπό, ορισμένη από αυτούς είναι ο Albright knot, o Blood special knot, o Paloma special knot και άλλες πολλές παραλλαγές.

Ακόμη να πούμε ότι στην αγορά μπορούμε να βρούμε αρκετές μισίνες για surfcasting η οποίες έχουν κατασκευαστεί με ενσωματωμένο shock leader. Αυτό γίνεται όταν η διάμετρος της μισίνας ξεκινάει από 0,25/0,30 και καταλήγει σε 0,50/0,55.

Η διαμόρφωση της διαμέτρου αλλάζει κάθε 20-25 μέτρα και ως συνήθως η κάθε διάμετρος έχει και ένα χρώμα για να ξέρεις τι απόσταση έριξες την βολή σου.

Που χρησιμοποιούμε shock leader;

Προσωπικά σε όλα τα καλάμια μου που έχουν action άνω των 100γρ χρησιμοποιώ shock leader για ασφάλεια δική μου αλλά και τον γύρο μου.

Φανταστείτε σε να επιχειρήσετε να ρίξετε ένα βαρίδιο 80 γρ με ένα τηλεσκοπικό καλάμι 4 μέτρων και στην κίνηση να κοπή η μισίνα και να φύγει το βαρίδιο.

Τότε το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι τύχη γιατί αν μόλις έχουμε πετάξει ένα κομμάτι μολύβι βάρους 80 γρ και με ταχύτητα 100-150 χλ/ω.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε για την χρήση του shock leader αν χρησιμοποιείτε μηχανισμούς σταθερού τύπου είναι τον δείχτη του χεριού σας που κρατάει την μισίνα την ώρα που θα ρίξετε.

Αν για κάποιον λόγω δεν προλάβετε να απελευθερώσετε έγκαιρα την μισίνα υπάρχει περίπτωση να τραυματίσετε το δάκτυλο σας.

Για αυτόν τον λόγω καλύτερα να φοράτε ένα προστατευτικό γάντι ή να βάλετε ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας στο δάκτυλο σας για προστασία.