Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πως διατηρούμε τον εξοπλισμό μας σε άριστη κατάσταση.

Οδηγίες για καλάμια χρήση και συντήρηση

Προσέχουμε πάντα να αγοράσουμε καλάμι κατάλληλο για το είδος του ψαρέματος που θέλουμε να κάνουμε.

Δεν μπορούμε για παράδειγμα να αγοράσουμε ένα καλάμι για spinning και να προσπαθήσουμε να κάνουμε casting

διότι τα χαρακτηριστικά τους είναι εντελώς διαφορετικά.

Το βάρος της αρματωσιάς μας για ρίψη πρέπει πάντα να είναι 

μέσα στις αντοχές του καλαμιού. Δηλαδή καλάμι με αντοχή 20-50 γραμμαρίων δεν μπορεί να πετάξει 60 γραμμάρια, διότι είμαστε εκτός της αντοχής του. Αν δεν το έχουμε σπάσει ήδη, το σίγουρο είναι ότι του έχουμε κάνει ζημιά που δεν φαίνεται και θα σπάσει πολύ σύντομα. Δεν αγοράζουμε ποτέ καλάμι με μεγαλύτερες ή μικρότερες αντοχές από εκείνες που θα χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα ένα καλάμι για spinning με αντοχή 20-50 γραμμαρίων, δεν είναι ικανό να πετάξει αρματωσιά που ζυγίζει στο σύνολο της 10 gr. Ένα καλάμι για surf casting με αντοχή 100-200 gr δεν είναι ικανό να μας κάνει ικανοποιητική βολή με μο

λυβί 80 gr. Αν χρησιμοποιήσουμε ένα καλάμι βάρκας με μεγάλη αντοχή (150-200 gr) και κάνουμε κάθετη στα 35 μέτρα για παράδειγμα με μάνα 0,35mm και 0,25mm παράμαλο, η ακαμψία της μύτης του σκληρού καλαμιού μας δε θα μπορεί να απορροφήσει τη δύναμη των κινήσεων του ψαριού που θα πιαστεί κι έτσι θα υπάρχει κίνδυνος να μας σπάσει το παράμαλο ή μάνα και να χαθεί η αρματωσιά μας και το ψάρι.

Το carbon είναι ένα υλικό με μεγάλη αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Έχει άριστη αντίδραση στις ρίψεις μας και στο ψάρεμα μας. Έχει όμως πολύ κακή αντίδραση σε χτυπήματα για παράδειγμα πάνω σε βράχο ή πάτημα με το πόδι ή ακόμη και σε σκάλωμα σε κάποιο σημείο την ώρα που το τοποθετούμε στο αυτοκίνητο.

Στο ψάρεμα αν έχουμε σκάλωμα δηλ

αδή μας πιαστεί η αρματωσιά μας στο βυθό ή κάπου άλλου δεν προσπαθούμε να την ξεσκαλώσουμε με το καλάμι. Υπερβαίνουμε κατά πολύ τις αντοχές του καλαμιού, με αποτέλεσμα ή να το σπάσουμε ή να έχουμε κάνει ζημιά που δεν φαίνεται και στις επόμενες ρίψεις να εμφανιστεί με σπάσιμο. Το σωστό είναι να τυλίξουμε την πετονιά στο χέρι μας και να τραβήξουμε σιγά σιγά. Στην χειρότερη περίπτωση θα μας κοπεί η αρματωσιά αλλά το καλάμι μας θα είναι άθικτο.

Η σωστή ρίψη αποκτάται με την προπόνηση και στηρίζεται σε κάποιους κανόνες. Δε χρειάζεται να βάλουμε μεγάλη δύναμη, αλλά να κάνουμε μια συγχρονισμένη κίνηση. Τραβώντας με το αριστερό μας χέρι και χρησιμοποιώντας το δεξί μας σαν μοχλό. Παράλληλα γυρνάμε και το σώμα μας που είναι όρθιο κοιτώντας εκεί που θα ρίξουμε το μολύβι μας, μεταφέροντας το βάρος από το δεξί μας πόδι στο αριστερό. Για τους αριστερόχειρες γίνεται ακριβώς αντίθετα.

Αφού τελειώσουμε το ψάρεμα πλένουμε με γλυκό νερό όλα τα σημεία που έχουν αλάτι ή άμμο. Αν καταλάβουμε ότι έχει μπει άμμος μέσα στα στελέχη μας, τότε το πλένουμε ρίχνοντας νερό ανάμεσα τους.

Αν για οποιοδήποτε λόγο έχουν κολλήσει τα στελέχη σε τηλεσκοπικό καλάμι, μην προσπαθήσετε με μεγάλη δύναμη να τα στρίψετε να ξεκολλήσουν. Όταν επιστρέψετε σπίτι δοκιμάστε να ζεστάνετε μ ένα σεσουάρ εκεί που πιστεύευτε πως έχουν κολλήσει. Αν και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πάτε στο πλησιέστερο σημείο service.

Αν δείτε στα δαχτυλίδια σας να έχει αρχίσει να φαίνεται μούχλα (πρασινίλες) προσπαθήστε να τα καθαρίσετε με ειδική βούρτσα ή απλή οδοντόβουρτσα και προϊόντα καθαρισμού καλαμιών.

Ελέγχουμε συστηματικά τα κεραμικά μέρη των δαχτυλιδιών, αν έχουν εμφανιστεί γραμμές. Τότε χρειάζονται αντικατάσταση. Αν παραλείψουμε να αντικαταστήσουμε θα καταστρέφουμε κάθε νέα πετονιά που τοποθετούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα τηλεσκοπικά καλάμια δεν χτυπάμε τα στελέχη μεταξύ τους να κλείσουν. Προσπαθούμε σιγά σιγά με λίγο στρίψιμο με τα δυο μας χέρια να τα κλείσουμε. Ειδάλλως καταστρέφουμε τα δαχτυλίδια του καλαμιού.

Χρησιμοποιούμε πάντα προϊόντα καθαρισμού κλπ που είναι ενδεδειγμένα για το κάθε υλικό που είναι φτιαγμένο το καλάμι μας αλλιώς κινδυνεύουμε να το καταστρέψουμε.